Zwangerschap

Proficiat! Je bent zwanger!

Een eerste controle bij de gynaecoloog wordt best gepland rond 8-9 weken zwangerschap (te rekenen vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie). Dan zal een eerste echografie uitgevoerd worden. Op deze afspraak zal ook wat meer algemene informatie en adviezen gegeven worden omtrent voeding, hygiënemaatregelen, verdere opvolging, …

Wat betreft voeding, zijn er bepaalde maatregelen die we adviseren om onder andere de kans op besmetting met Toxoplasmose, CMV en Listeria te verminderen.

U kan algemene zwangerschapsvitamines innemen tijdens de zwangerschap maar belangrijker is toch dat u gezond en voldoende gevarieerd tracht te eten. Voldoende vochtinname is ook heel belangrijk. Het is een fabeltje dat je in de zwangerschap voor 2 moet eten. Verder is het goed om in de zwangerschap actief en in beweging te blijven.

Meer informatie omtrent adviezen over voeding, infectiepreventie en gezonde levensstijl in de zwangerschap vindt U via deze link.

Een bloedname wordt ook afgenomen in het begin van de zwangerschap zodat bepaalde tekorten, schildklierproblemen, bepaalde infectieziekten, … vroegtijdig kunnen worden opgespoord.

De eerste trimester echografie wordt best gepland rond 12-13 weken. Hier gebeurt een eerste structureel nazicht van de zwangerschap. Indien gewenst kan ook aanvullend een NIPT test (niet invasief prenatale test) uitgevoerd worden, waarbij bepaalde chromosomale afwijkingen bij de baby zoals het syndroom van Down kunnen opgespoord worden in het bloed van de moeder.

De tweede trimester echografie gebeurt best rond 20-22 weken. Tijdens deze echografie worden de orgaansystemen van de baby systematisch nagekeken.

Een suikertest wordt gepland tussen 24-28 weken. Afhankelijk van bepaalde risicofactoren wordt ofwel een 1u durende suikertest (Glucose Challenge Test) of een 2u durende suikertest (Orale Glucose Tolerantie Test) gepland. Dit zal met jou worden besproken op de consultatie. Indien suikerziekte in de zwangerschap wordt vastgesteld, zal je worden doorverwezen naar de diabetesspecialist en diëtist die dan mee de zwangerschap zullen opvolgen.

Een derde trimester echografie vindt plaats rond 30-32 weken waarbij onder meer de groei van de baby wordt nagekeken.

Een vaccinatie tegen kinkhoest wordt in elke zwangerschap aangeraden. Dit kan bij de huisarts gebeuren en gebeurt best voor 32 weken. Meer info hierover vindt U hier.

Afhankelijk van bepaalde risicofactoren en jouw voorgeschiedenis kan het zijn dat er meer echografische controles zullen gepland worden. Ook dit zal met jou worden besproken. Een gezamenlijke opvolging met de huisarts is eveneens mogelijk.

We bieden in het ziekenhuis consultaties bij de vroedvrouw aan op 3 momenten in de zwangerschap. Het is zeker niet overbodig om extra informatie en begeleiding te krijgen tijdens de zwangerschap. Dit biedt ook de gelegenheid om de weg naar de verloskamer te leren kennen. We bieden ook infomomenten omtrent borstvoeding en bevalling aan. Meer informatie hierover vind je hier.